Etno grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana. Djeluje od 2003. godine kao jedna od sekcija Kulturno umjetničkog društva „Slavko Mandić“ iz Laktaša. Grupu čini deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), ali u sastavu su i klasični instrumenti – gitara i violina, kao i moderni (elektronski) – klavir (stage piano) i bas-gitara.  Na repertoaru grupe nalaze se pjesme iz Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika. S obzirom na to da “Trag” često i rado nastupa u Rusiji, na repertoar su uvrstili i nekoliko ruskih pjesama. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu.

Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike, tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane.  Ove pjesme su se, kao dio narodnog predanja, vijekovima prenosile sa koljena na koljeno i živjele u narodu. Pri tome su svaka generacija i svaki pojedinac u njih unosili dio sebe bogateći ih i čineći da ostanu uvijek jednako žive i lijepe. Slijedeći tragove narodnog predanja, grupa „Trag“ je u ove pjesme udahnula svoj lični izraz, kao i duh našeg vremena, oživljavajući ih time, i ostavljajući, suštinski nepromijenjenim i uvijek narodnim, u amanet budućim generacijama.

U maju 2008. završili su snimanje svog prvog albuma, pod nazivom „Zvuci Balkana“. Na njemu se nalazi 15 pjesama sa prostora Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske. Posebno mjesto na albumu našla je muzika Lijevča polja, do tada manje poznata publici, jer je narodna muzika ovog područja tek 2008. godine istražena i zabiljžena. Pokrovitelj ovog projektа bilа je Opštinа Lаktаši.

Drugi album pod nazivom “Zavještanje” sniman je u periodu od januara 2010. do oktobra 2012., a izdavač je Radio televizija Republike Srpske. Na ovom albumu, pored tradicionalnih pjesama, našle su se i dvije autorske pjesme, kao što su pjesma “Žubor” koju je napisao Ivan Glišić, a komponovao čuveni Radoslav Grajić i pjesma “Crven cvete” autorke Jelene Bojović.

U 2013. godine album je predstavljen domaćoj i stranoj publici, a urađena su i dva spota za pjesme “Kad Lijevcansko žito zatalasa” i “Crven cvete”.
Tokom 2014. grupa “Trag” nastavlja sa koncertiranjem po zemlji i inostranstvu i radom na novim aranžmanima.

Pored brojnih koncerata na prostoru Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, grupa je svoj rad predstavila i široj publici na turnejama u:
Holandiji: nekoliko koncerata u Roterdamu, Zandam, Najmejgen
Njemačkoj: nekoliko koncerta u Minhenu i Štutgartu, Manhajm
Rusiji: nekoliko koncerata u Moskvi i Slavjansku na Kubani, Galjicin, Petrograd
Švajcarskoj: nekoliko koncerata u Cirihu
Etno grupa “Trag” je za svoj dosadašnji rad nagradjivana mnogim priznanjima i nagradama.
Sa folklornim ansamblom nastupali su na međunarodnim festivalima u Francuskoj, Bugarskoj, Španiji, Grčkoj itd.

TURNEJA U RUSIJI 2010.

Od 23. aprila do 2. maja 2010. grupa je boravila u Moskvi gdje je održala brojne koncerte i oduševila moskovsku publiku. Nastupili su na 11. međunarodnom festivalu horova i folklora “Звучит Москва“ i osvojili 1. nagradu u kategoriji folklorne muzike. Ovom prilikom Etno grupa „Trag“ nastupila je u nekim od najvažnijih kulturnih centara ruske prestonice: Moskovski konzervatorij, Moskovska filharnonija, Muzej harmonike itd. (više o tome…)

TURNEJA U HOLANDIJI 2011.

“Trag“ je 2011. godinu počeo turnejom u Hrvatsku i Holandiju. Nakon koncerta u Karlovcu, grupa “Trag” od 27. 1. do 1. 2. 2011. boravi u Roterdamu, u Holandiji. 29.1. održali su cjelovečernji koncert na svetosavskoj akademiji u Roterdamu, u SKC “Vuk Karadžić”, u organizaciji Srpske pravoslavne parohije Svete Trojice iz Roterdama i oca Voje Bilbije.

TURNEJA U RUSIJI 2011.

Poslije prvih uspjeha u Rusiji 2010. godine, te pobjede na festivalu “Zvučit Moskva“, grupa „Trag“ dobija priliku da se i u 2011. godini predstavi ruskoj publici. Od  4. do 7. avgusta učestvovali su na 8. međunarodnom festivalu slovenske kulture „Slavјаnsk-2011“ koji se održava u gradu Slavjansk-na-Kubani. Cilj ovog festivala jeste očuvanje nacionalnih tradicija i jačanje prijateljstva među slovenskim narodima. Preko trideset plesnih, horskih i etno ansambala većinom iz slovenskih zemalja (Ukrajina, Bjelorusija, Slovačka, Poljska, Republika Srpska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Rusija), ali i gosti iz Kipra i Turske tri dana su predstavljali svoju tradiciju i kulturu na 7 scena koje su bile smještene u živopisnom ambijentu na obali Kubane. Svakodnevno je nastupe „Traga“, kao i nastupe drugih kolektiva gledalo oko 5000 ljudi. (više o tome…)

Grupа se tаkođe bаvi humаnitаrnim rаdom, pа je dala svoj doprinos nа koncertimа nа kojimа su prikupljаnа sredstvа zа pomoć Kosovu – „Zа Dečаne, zа život“, Veliki humаnitаrni koncert u Dvorаni „Borik“ o Vаskrsu 2008. godine, na izložbi monаhinjа Mаnаstirа Grаdаc, nа mаnifestаcijаmа orgаnizovаnim za prikupljanje sredstava zа liječenje bolesnih i za ljude sа posebnim potrebаmа, te nа humаnitаrnim koncertimа zа obnovu i izgrаdnju Mаnаstirа Klisinа u Prijedoru i Mаnаstirа Bogorodice Trojeručice nа Kordunu.

Vokali:

Valentina Milekić (umjetnički rukovodilac)
Vesna Milekić
Tanja Danojević
Jovana Kisin

Instrumentalisti:

Jelena Škrbić – violina
Dragan Grahovac – bas gitara, harmonika
Mladen Janković – klavijature
Boban Adžić – gitara
Zoran Vujić – perkusije
Goran Pivašević – frule, gajde, kaval, vokal