Етно група ”Траг“ је први ансамбл из Републике Српске који је добио прилику да наступи на једном од највећих руских државних и црквених празника Дан словенске писмености и културе у Москви. Овај празник је посвећен равноапостолима Ћирилу и Методију, зачетницима словенске писмености. Централна манифестација, у виду гала концерта, одржава се посљедњих година у Москви, у државном дворцу Кремља на Црвеном тргу у присуству највиших руских државних званичника, највиших црквених великодостојника (на челу са Петријархом московским Кирилом и цијеле Русије Кирилом), као и бројних заслужних грађана, умјетника и слично. Концерт организују Министарство културе  Руске Федерације и Руска православна црква. Ове године празник је добио још већу важност јер је уједно њиме обиљежена и јубиларна 1150. година од оснивања руске државе.

Неколико успјешних наступа у Русији на веома значајним концертима и фестивалима у претходне двије године нама је отворило врата за учешће на овом великом догађају. Гала концерт поводом Дана словенске писмености и културе је нека врста фестивала који окупља најзначајније умјетнике словенских народа. Била нам је част наступати пред неколико хиљада гледалаца са великим ансамблима попут: Руског државног симфонијског оркестра, Руског државног народног хора, Ансамблом цимбалиста из Бјелорусије, те првацима руске опере, балета и националног театра.

Ми смо се представили на самом почетку програма заједно са необичним ансамблом из Туве ”Хун Хурт Ту” и сјајним бугарским хором ”Ангелите”. Изевели смо једну од најслушанијих пјесама са нашег првог албума ”Месечина” пропративши је кореографијом Драгана Ћетојевића. За веома лијепе и необичне костме које смо овом приликом носили заслужни су наши пријатељи из КУД-а ”Веселин Маслеша” са којима смо остварили драгоцјену сарадњу.

Публика је на наш наступ одлично реаговала. Поред многих значајних личности имали смо част упознати и савјетника министра руске културе који је нашим наступом био дирнут. Србију су на овом концерту представили Дивна Љубојевић и хор ”Мелоди” који су нас  потпуно очарали својом посебношћу. Ово је за нас било невјероватно музичко-сценско искуство.  Овај велики музичко-сценски перформанс у Кремљу завршен је грандиозном изведбом композиције “Алилуја” Алексеја Рибникова коју су изели сви учесници програма заједно. Овај концерт преносила је руска државна телевизија, а ми се надамо да ће ускоро ови снимци стићи и на нашу телевизију, те да ће их и наша публика имати прилику чути и видјети.

Наша група имала је на овој турнеји још неколико концерата у Москви. 23.маја смо имали цјеловечерњи концерт у клубу Марсеј. Нарочито су позитивне реакције публике биле на сплет циганских пјесама и игара који смо премијерно извели управо на овом наступу. Гост концерта био је плесни ансамбл грчког културног центра. 26. маја имали смо још два наступа. Наступили смо на отварању етно фестивала ”Етно планета”, као и на хуманитарном концерту за Косово у  Културном центру ”Москвич”. Покровитељи и организатори овог концерта били су Владе Дивац и Владика моравски Антоније. На концерту су наступали Ивана Жигон, Гоца Лазаревић, трубачи, те многи фолклорни и инструментални ансамбли. И овај концерт био је за нас интересантно искуство и иницирао је неке нове музичке сарадње и пројекте, али највише нас је радовало што смо у Москви нашом музиком могли људе још једном да подсјетимо на Косово и да их позовемо да буду подршка нашем народу тамо.