Након успјешне турнеје у Москви, на којој смо одржали неколико значајних концерата, као и наступ на гала концерту поводом Дана словенске писмености и културе у Државном дворцу Кремља, Етно група „Траг“ је у јуну поново отишла на турнеју у Русију, овог пута у сјеверни руски град Петроград. Овога пута позвани смо да наступимо на 6. међународном хорском фестивалу поводом Дана Русије.

Овај фестивал већ годинама окупља најзначајније хорове из цијелог свијета. Фестивал је још један од пројеката Министарства културе Руске федерације. Обухвата „Великопосне концерте“ који се одржавају уочи Васкрса у Великој сали Филхармоније, мастеркласове из различитих области културе, нарочито музике, и најзад завршницу 12.јуна у виду гала концерта. Наша група имала је унутар овог фестивала један самостални концерт у Музеју савремене умјетности „Ерарта“ и наступ на гала концерту.

Гала концерт се одржава у Михајловском саду, у прелијепом здању Михајловског дворца. Фестивал сваке године окупља најбоље хорске саставе из цијелог свијета, као и солисте опере и балета. Овај музички догађај прати око 10 000 слушалаца. Први пут ове године поред дневног гала концерта хорских ансамбала одржан је и вечерњи гала концерт, на коме су наступили етно и етно-рок састави.

Поред познате руске пјевачице Ине Желанаје и руских група, овдје су наступиле познате свјетски познате групе из области world музике: „Zakopower“ из Пољске, „OSIMIRA“ из Бјелорусије, „Вартина“ из Финске.

Публика, али и други ансамбли, одлично су прихватили и осјетили звуке Балкана и то су потврдили бурни аплаузи, те понуде и позиви за нове концерте. Са турнеје у Петрограду понијели смо драгоцјена музичка искуства, али и нова пријатељства остварена кроз музику којом се бавимо и која је важан дио нас. Захвални смо директорима оба фестивала „Дан словенске писмености и културе“ као и „Дани Русије“, који су препознали наш рад и музику и указали нам повјерење, као и на томе што су употпуности омогућили реализовање ових наших турнеја које самосталним средствима не бисмо успјели реализовати.

Први пут је један ансамбл из Републике Српске добио прилику да се представи на овим фестивалима. Захвални смо и нашој публици која већ десет година прати наш рад, радује се свакој новој пјесми, пројекту, турнеји, подржава нас и долази на концерте гдје год они били. Снагу да истрајемо у овој нашој мисији, колико год то понекад у протеклих десет година изледало утопијски, дају нам наше породице, животни сапутници и пријатељи који имају разумијевање и стрпљење за све оно што овај позив носи. Жеља нам је да у другој половини године завршимо наш други албум, на коме одавно радимо, а након тога да направимо један велики концерт који бисмо поклонили и посветили нашој публици и Бањалуци.