Etno grupa ”Trag“ je prvi ansambl iz Republike Srpske koji je dobio priliku da nastupi na jednom od najvećih ruskih državnih i crkvenih praznika Dan slovenske pismenosti i kulture u Moskvi. Ovaj praznik je posvećen ravnoapostolima Ćirilu i Metodiju, začetnicima slovenske pismenosti. Centralna manifestacija, u vidu gala koncerta, održava se posljednjih godina u Moskvi, u državnom dvorcu Kremlja na Crvenom trgu u prisustvu najviših ruskih državnih zvaničnika, najviših crkvenih velikodostojnika (na čelu sa Petrijarhom moskovskim Kirilom i cijele Rusije Kirilom), kao i brojnih zaslužnih građana, umjetnika i slično.Koncert organizuju Ministarstvo kulture  Ruske Federacije i Ruska pravoslavna crkva. Ove godine praznik je dobio još veću važnost jer je ujedno njime obilježena i jubilarna 1150. godina od osnivanja ruske države.

Nekoliko uspješnih nastupa u Rusiji na veoma značajnim koncertima i festivalima u prethodne dvije godine nama je otvorilo vrata za učešće na ovom velikom događaju. Gala koncert povodom Dana slovenske pismenosti i kulture je neka vrsta festivala koji okuplja najznačajnije umjetnike slovenskih naroda. Bila nam je čast nastupati pred nekoliko hiljada gledalaca sa velikim ansamblima poput: Ruskog državnog simfonijskog orkestra, Ruskog državnog narodnog hora, Ansamblom cimbalista iz Bjelorusije, te prvacima ruske opere, baleta i nacionalnog teatra.

Mi smo se predstavili na samom početku programa zajedno sa neobičnim ansamblom iz Tuve ”Hun Hurt Tu” i sjajnim bugarskim horom ”Angelite”. Izeveli smo jednu od najslušanijih pjesama sa našeg prvog albuma ”Mesečina” proprativši je koreografijom Dragana Ćetojevića. Za veoma lijepe i neobične kostme koje smo ovom prilikom nosili zaslužni su naši prijatelji iz KUD-a ”Veselin Masleša” sa kojima smo ostvarili dragocjenu saradnju.

Publika je na naš nastup odlično reagovala. Pored mnogih značajnih ličnosti imali smo čast upoznati i savjetnika ministra ruske kulture koji je našim nastupom bio dirnut. Srbiju su na ovom koncertu predstavili Divna Ljubojević i hor ”Melodi” koji su nas potpuno očarali svojom posebnošću. Ovo je za nas bilo nevjerovatno muzičko-scensko iskustvo. Ovaj veliki muzičko-scenski performans u Kremlju završen je grandioznom izvedbom kompozicije “Aliluja” Alekseja Ribnikova koju su izeli svi učesnici programa zajedno. Ovaj koncert prenosila je ruska državna televizija, a mi se nadamo da će uskoro ovi snimci stići i na našu televiziju, te da će ih i naša publika imati priliku čuti i vidjeti.

Naša grupa imala je na ovoj turneji još nekoliko koncerata u Moskvi. 23.maja smo imali cjelovečernji koncert u klubu Marsej. Naročito su pozitivne reakcije publike bile na splet ciganskih pjesama i igara koji smo premijerno izveli upravo na ovom nastupu. Gost koncerta bio je plesni ansambl grčkog kulturnog centra. 26. maja imali smo još dva nastupa. Nastupili smo na otvaranju etno festivala ”Etno planeta”, kao i na humanitarnom koncertu za Kosovo u Kulturnom centru ”Moskvič”. Pokrovitelji i organizatori ovog koncerta bili su Vlade Divac i Vladika moravski Antonije. Na koncertu su nastupali Ivana Žigon, Goca Lazarević, trubači, te mnogi folklorni i instrumentalni ansambli. I ovaj koncert bio je za nas interesantno iskustvo i inicirao je neke nove muzičke saradnje i projekte, ali najviše nas je radovalo što smo u Moskvi našom muzikom mogli ljude još jednom da podsjetimo na Kosovo i da ih pozovemo da budu podrška našem narodu tamo.