Ljudi likujte – Hristos voskrese (vaskršnja čestitka) Trag i Dječija pjevnica Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Tekst: vladika Nikolaj Velimirović

O Vaskrsu, 2021. godine.

Ova muzička čestitka je nastala iz našeg prazničnog druženja sa dječicom pjevnice Hrama Hrista Spasitelja, ali i drugih obližnjih crkava Banjaluke i Laktaša. Zahvaljujući našim kreativnim drugarima Milanu Banjcu, Milanu Kosiću, Zlatku Aleksiću, Bojanu Stijaku i Zdravku Mišiću, bez ikakve specijalne tehnike, rasvjete, scenarija i režije, jedna kamerica zabilježila je sve ove momente. Hvala ovoj divnoj dječici na prelijepim glasićima, osmijesima i radosti! Hristos vaskrse!

Премијера спота за пјесму „Твојте очо, Лено, мори“

„Trag i prijatelji“, naš treći studijski album, nastao je iz ljubavi i hemije nas i naših muzičkih prijatelja. To su muzičari iz zemlje, regiona, ali i udaljenih dijelova svijeta koji se na različite načine bave tradicionalnom muzikom i upravo kroz zajedničke aranžmane željeli smo pokazati to jedinstvo različitosti. Ono što nam je svima zajedničko je ljubav prema muzici i tradiciji, a posebno prema tracionalnom balkanskom melosu koji je prava riznica ljepote i raznolikosti.

Na albumu smo radili strpljivo i predano gotovo 5 godina. Na njemu se nalazi 13 numera. „Tvojte očo, Leno, mori“ je prva pjesma koju objavljujemo i za koju smo uradili spot. To je tradicionalna pjesma iz Makedonije prepuna čežnje i sevde. Lena je fatalna, senzualna, prelijepa djevojka za kojom se čezne, sveprisutna, a neuhvatljiva. Lik Lene u našem spotu tumači Martina Martić kroz svoj virtuozni ples na svili. Njen partner je sjajni mladi violinista Marko Ružić. Spot je radila mlada ekipa, na čelu sa rediteljem Boškom Krljašem, a za muzički aranžman zaslužni su u prvom redu naši Mirko i Mladen. Audio snimanje obavljenjo je u studiju Radio-televizije RS, a miks i mastering u studiju Digital boyler.

Etno grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav iz Republike Srpske koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana.
Grupu čini deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Akcenat je na tradicionalnim glasovima i instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), ali u sastavu su i klasični instrumenti – gitara i violina, kao i moderni (elektronski) – klavir (stage piano) i bas-gitara. Na repertoaru grupe nalaze se pjesme iz Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika. S obzirom na to da „Trag” često i rado nastupa u Rusiji, na repertoar su uvrstili i nekoliko ruskih pjesama. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu. Pokušavajući da tradicionalnu muziku otrgne od zaborava, slijedeći tragove narodnog predanja, grupa „Trag“ je u narodne pjesme udahnula svoj lični izraz, kao i duh našeg vremena, oživljavajući ih time, ali i ostavljajući, suštinski nepromijenjenim i uvijek narodnim, u amanet budućim generacijama.

albums

Mp3 downloads

Ukoliko želite da podržite naš rad to možete da uradite kupovinom naših albuma u mp3 formatu. Nakon izvršene transakcije (putem PayPal-a ili kreditne kartice) na vašu e-mail adresu ćete dobiti link za preuzimanje albuma.

Novosti

11.4.2015 | Gostovanje u emisiji “Ženski kutak” 14.04.2015., 18:00 časova, Elta TV
Najavu možete pogledati OVDJE

10.4.2015 | Gostovanje na TK televiziji
Etno grupa “Trag” će gostovati na TK televiziji u Vaskršnjem popodnevnom programu.

10.4.2015 | Gostovanje na BN televiziji
Etno grupa “Trag” će gostovati na BN televiziji u Vaskršnjem jutarnjem programu.

9.4.2015 | Gostovanje na RTRS
Etno grupa “Trag” će gostovati na RTRS u Vaskršnjem jutarnjem programu 12.4.2015. 8.15-8.45 časova.

8.4.2015 | Nastup u Tuzli!
Etno grupa “Trag”, Crkvena opština tuzlanska u saradnji sa “Kolom srpskih sestara” i “Svetosavskom omladinskom zajednicom” poziva vas na Vaskršnji koncert “Veče balkanse muzike”. Pogledajte najavu koncerta!.

8.1.2013 | Premijera koncerta na Kastelu
9.1.2014. u 22:00h i 10.1.2014. u 18:50h na tv kanalu RTRS možete premijerno pogledati snimak koncerta održanog na tvrđavi Kastel u Banja Luci. Pogledajte najavu prikazivanja koncerta.

12.9.2013 | Novi video spot!
Danas je premijerno prikazan video spot za pjesmu “Kad lijevčansko žito zatalasa” sa našeg novog albuma “Zavještanje”. Spot možete pogledati klikom na ovaj LINK

29.7.2013 | Premijera video spota “Crven cvete”
Danas je premijerno prikazan video spot za pjesmu “Crven cvete”, koja je objavljena 2013. godine na albumu “Zavještanje”. Video možete pogledati klikom na ovaj LINK

31.1.2013 | SG Intervju – Čuvari Tradicije – Etno Grupa Trag
Oni su jedna od najpoznatijih etno grupa na teritoriji. Mladi, ambiciozni, uspešni…na sceni opstaju već dugih 10 godina, a pred njima je blistava budućnost. Oni su etno grupa „Trag“.
Cijeli intervju možete pročitati klikom na ovaj LINK

31.5.2012 | Etno grupa Trag se nedavno vratila sa uspjesne turneje u Moskvi. Video snimak našeg nastupa u Kremlju povodom manifestacije “Dani slovenske kulture i pismenosti 2012” možete pogledati klikom na ovaj LINK