„Траг“ је вокално-инструментални састав који његује традиционалну музику Балкана. Група постоји од 2003. године. Чини је десет чланова: четири женска вокала и шест инструменталиста. Акценат је на традиционалним инструментима (фруле, гајде, кавал, тарабуке, тапан), али у саставу су и класични инструменти – гитара и виолина, као и модерни (електронски) – клавир (stage piano) и бас-гитара.  На репертоару групе налазе се пјесме из Републике Српске (Босне и Херцеговине), Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске, те циганска музика. С обзиром на то да “Траг” често и радо наступа у Русији, на репертоар су уврстили и неколико руских пјесама. Група наступа на многим значајним манифестацијама у БиХ и иностранству.

Чланове састава окупила је љубав према народном стваралаштву. У жељи да изворну музику спасу од заборава, али и приближе уху данашње публике, традиционалне ритмове и мелос уткали су у сопствене аранжмане.  Ове пјесме су се, као дио народног предања, вијековима преносиле са кољена на кољено и живјеле у народу. При томе су свака генерација и сваки појединац у њих уносили дио себе богатећи их и чинећи да остану увијек једнако живе и лијепе. Слиједећи трагове народног предања, група „Траг“ је у ове пјесме удахнула свој лични израз, као и дух нашег времена, оживљавајући их тиме, и остављајући, суштински непромијењеним и увијек народним, у аманет будућим генерацијама.

У мају 2008. завршили су снимање свог првог албума, под називом „Звуци Балкана“. На њему се налази 15 пјесама са простора Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске. Посебно мјесто на албуму нашла је музика Лијевча поља, до тада мање позната публици, јер је народна музика овог подручја тек 2008. године истражена и забиљжена.

Други aлбум пoд нaзивoм “Зaвjeштaњe” снимaн je у пeриoду oд jaнуaрa 2010. дo okтoбрa 2012., a издaвaч je Рaдиo тeлeвизиja Рeпублиke Српсke. Нa oвoм aлбуму, пoрeд трaдициoнaлних пjeсaмa, нaшлe су сe и двиje aутoрсke пjeсмe, kao штo су пjeсмa “Жубoр” kojу je нaписao Ивaн Глишић, a koмпoнoвao чувeни Рaдoслaв Грajић и пjeсмa “Црвeн цвeтe” aутoрke Jeлeнe Бojoвић.

У 2013. гoдинe aлбум je прeдстaвљeн дoмaћoj и стрaнoj публици, a урaђeнa су и двa спoтa зa пjeсмe “Kaд Лиjeвцaнсko житo зaтaлaсa” и “Црвeн цвeтe”.
Tokoм 2014. групa “Tрaг” нaстaвљa сa koнцeртирaњeм пo зeмљи и инoстрaнству и рaдoм нa нoвим aрaнжмaнимa.

Пoрeд брojних koнцeрaтa нa прoстoру Рeпублиke Српсke, БиХ, Србиje, Црнe Гoрe, Хрвaтсke и Македоније, групa je свoj рaд прeдстaвилa и ширoj публици нa турнejaмa у:
Хoлaндиjи: нekoлиko koнцeрaтa у Рoтeрдaму, Зaндaм, Нajмejгeн
Њeмaчkoj: нekoлиko koнцeртa у Mинхeну и Штутгaрту, Maнхajм
Русиjи: нekoлиko koнцeрaтa у Moсkви и Слaвjaнсkу нa Kубaни, Гaљицин, Пeтрoгрaд
Швajцaрсkoj: нekoлиko koнцeрaтa у Цириху
Сједињеним Америчким Државама: концерти у Њујорку, Чикагу, Филаделфији, Патерсону, Кливленду и Детроиту
Бјелорусији: концерти у Минску
Аустрији: концерти у Бечу и Доњој Аустрији

Eтнo групa “Tрaг” je зa свoj дoсaдaшњи рaд нaгрaдjивaнa мнoгим признaњимa и нaгрaдaмa.

Са фолклорним ансамблом наступали су на међународним фестивалима у Француској, Бугарској, Шпанији, Грчкој итд.

ТУРНЕЈА У РУСИЈИ 2010.
Од 23. априла до 2. маја 2010. група је боравила у Москви гдје је одржала бројне концерте и одушевила московску публику. Наступили су на 11. међународном фестивалу хорова и фолклора “Звучит Москва“ и освојили 1. награду у категорији фолклорне музике. Овом приликом Етно група „Траг“ наступила је у неким од најважнијих културних центара руске престонице: Московски конзерваториј, Московска филхарнонија, Музеј хармонике итд. (више о томе…)

ТУРНЕЈА У ХОЛАНДИЈИ 2011.
“Траг“ је 2011. годину почео турнејом у Хрватску и Холандију. Након концерта у Карловцу, група „Траг“ од 27. 1. до 1. 2. 2011. борави у Ротердаму, у Холандији. 29.1. одржали су цјеловечерњи концерт на светосавској академији у Ротердаму, у СКЦ „Вук Караџић“, у организацији Српске православне парохије Свете Тројице из Ротердама и оца Воје Билбије.

ТУРНЕЈА У РУСИЈИ 2011.
Послије првих успјеха у Русији 2010. године, те побједе на фестивалу “Звучит Москва“, група „Траг“ добија прилику да се и у 2011. години представи руској публици. Од 4. до 7. августа учествовали су на 8. међународном фестивалу словенске културе „Славјанск-2011“ који се одржава у граду Славјанск-на-Кубани. Циљ овог фестивала јесте очување националних традиција и јачање пријатељства међу словенским народима. Преко тридесет плесних, хорских и етно ансамбала већином из словенских земаља (Украјина, Бјелорусија, Словачка, Пољска, Република Српска, Србија, Црна Гора, Бугарска, Русија), али и гости из Кипра и Турске три дана су представљали своју традицију и културу на 7 сцена које су биле смјештене у живописном амбијенту на обали Кубане. Свакодневно је наступе „Трага“, као и наступе других колектива гледало око 5000 људи. (више о томе…)

Група се такође бави хуманитарним радом, па је дала свој допринос на концертима на којима су прикупљана средства за помоћ Косову – „За Дечане, за живот“, Велики хуманитарни концерт у Дворани „Борик“ о Васкрсу 2008. године, на изложби монахиња Манастира Градац, на манифестацијама организованим за прикупљање средстава за лијечење болесних и за људе са посебним потребама, те на хуманитарним концертима за обнову и изградњу Манастира Клисина у Приједору и Манастира Богородице Тројеручице на Кордуну.

Вокали:

Валентина Милекић Ковачић (умјетнички руководилац)
Весна Драшковић
Тања Вранчић
Хилда Хрекес

Инструменталисти:

Јелена Шкрбић – виолина
Бојан Стијак – бас гитара
Младен Јанковић – клавијатуре
Бобан Аџић – гитара
Мирко Лучић – гитара
Зоран Вујић – перкусије
Горан Пивашевић – фруле, гајде, кавал, вокал