Nakon uspješne turneje u Moskvi, na kojoj smo održali nekoliko značajnih koncerata, kao i nastup na gala koncertu povodom Dana slovenske pismenosti i kulture u Državnom dvorcu Kremlja, Etno grupa „Trag“ je u junu ponovo otišla na turneju u Rusiju, ovog puta u sjeverni ruski grad Petrograd. Ovoga puta pozvani smo da nastupimo na 6. međunarodnom horskom festivalu povodom Dana Rusije.

 

Ovaj festival već godinama okuplja najznačajnije horove iz cijelog svijeta. Festival je još jedan od projekata Ministarstva kulture Ruske federacije. Obuhvata „Velikoposne koncerte“ koji se održavaju uoči Vaskrsa u Velikoj sali Filharmonije, masterklasove iz različitih oblasti kulture, naročito muzike, i najzad završnicu 12.juna u vidu gala koncerta. Naša grupa imala je unutar ovog festivala jedan samostalni koncert u Muzeju savremene umjetnosti „Erarta“ i nastup na gala koncertu.

Gala koncert se održava u Mihajlovskom sadu, u prelijepom zdanju Mihajlovskog dvorca. Festival svake godine okuplja najbolje horske sastave iz cijelog svijeta, kao i soliste opere i baleta. Ovaj muzički događaj prati oko 10 000 slušalaca. Prvi put ove godine pored dnevnog gala koncerta horskih ansambala održan je i večernji gala koncert, na kome su nastupili etno i etno-rok sastavi.

Pored poznate ruske pjevačice Ine Želanaje i ruskih grupa, ovdje su nastupile poznate svjetski poznate grupe iz oblasti world muzike: „Zakopower“ iz Poljske, „OSIMIRA“ iz Bjelorusije, „Vartina“ iz Finske.

Publika, ali i drugi ansambli, odlično su prihvatili i osjetili zvuke Balkana i to su potvrdili burni aplauzi, te ponude i pozivi za nove koncerte. Sa turneje u Petrogradu ponijeli smo dragocjena muzička iskustva, ali i nova prijateljstva ostvarena kroz muziku kojom se bavimo i koja je važan dio nas. Zahvalni smo direktorima oba festivala „Dan slovenske pismenosti i kulture“ kao i „Dani Rusije“, koji su prepoznali naš rad i muziku i ukazali nam povjerenje, kao i na tome što su upotpunosti omogućili realizovanje ovih naših turneja koje samostalnim sredstvima ne bismo uspjeli realizovati.

Prvi put je jedan ansambl iz Republike Srpske dobio priliku da se predstavi na ovim festivalima. Zahvalni smo i našoj publici koja već deset godina prati naš rad, raduje se svakoj novoj pjesmi, projektu, turneji, podržava nas i dolazi na koncerte gdje god oni bili. Snagu da istrajemo u ovoj našoj misiji, koliko god to ponekad u proteklih deset godina izledalo utopijski, daju nam naše porodice, životni saputnici i prijatelji koji imaju razumijevanje i strpljenje za sve ono što ovaj poziv nosi. Želja nam je da u drugoj polovini godine završimo naš drugi album, na kome odavno radimo, a nakon toga da napravimo jedan veliki koncert koji bismo poklonili i posvetili našoj publici i Banjaluci.