Људи ликујте – Христос воскресе (васкршња честитка) Траг и Дјечија пјевница Храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Текст: владика Николај Велимировић

О Васкрсу, 2021. године.

Ова музичка честитка је настала из нашег празничног дружења са дјечицом пјевнице Храма Христа Спаситеља, али и других оближњих цркава Бањалуке и Лакташа. Захваљујући нашим креативним другарима Милану Бањцу, Милану Kосићу, Златку Алексићу, Бојану Стијаку и Здравку Мишићу, без икакве специјалне технике, расвјете, сценарија и режије, једна камерица забиљежила је све ове моменте. Хвала овој дивној дјечици на прелијепим гласићима, осмијесима и радости! Христос васкрсе!

Premijera spota za pjesmu „Tvojte očo, Leno, mori“

„Траг и пријатељи“, наш трећи студијски албум, настао је из љубави и хемије нас и наших музичких пријатеља. То су музичари из земље, региона, али и удаљених дијелова свијета који се на различите начине баве традиционалном музиком и управо кроз заједничке аранжмане жељели смо показати то јединство различитости. Оно што нам је свима заједничко је љубав према музици и традицији, а посебно према трационалном балканском мелосу који је права ризница љепоте и разноликости.

На албуму смо радили стрпљиво и предано готово 5 година. На њему се налази 13 нумера. „Твојте очо, Лено, мори“ је прва пјесма коју објављујемо и за коју смо урадили спот. То је традиционална пјесма из Македоније препуна чежње и севде. Лена је фатална, сензуална, прелијепа дјевојка за којом се чезне, свеприсутна, а неухватљива. Лик Лене у нашем споту тумачи Мартина Мартић кроз свој виртуозни плес на свили. Њен партнер је сјајни млади виолиниста Марко Ружић. Спот је радила млада екипа, на челу са редитељем Бошком Крљашем, а за музички аранжман заслужни су у првом реду наши Мирко и Младен. Аудио снимање обављењо је у студију Радио-телевизије РС, а микс и мастеринг у студију Digital boyler.

Етно група „Траг“ је вокално-инструментални састав из Републике Српске који његује традиционалну музику Балкана.
Групу чини десет чланова: четири женска вокала и шест инструменталиста. Акценат је на традиционалним гласовима и инструментима (фруле, гајде, кавал, тарабуке, тапан), али у саставу су и класични инструменти – гитара и виолина, као и модерни (електронски) – клавир (stage piano) и бас-гитара. На репертоару групе налазе се пјесме из Републике Српске (Босне и Херцеговине), Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске, те циганска музика. С обзиром на то да „Траг” често и радо наступа у Русији, на репертоар су уврстили и неколико руских пјесама. Група наступа на многим значајним манифестацијама у БиХ и иностранству. Покушавајући да традиционалну музику отргне од заборава, слиједећи трагове народног предања, група „Траг“ је у народне пјесме удахнула свој лични израз, као и дух нашег времена, оживљавајући их тиме, али и остављајући, суштински непромијењеним и увијек народним, у аманет будућим генерацијама.

 

albums

Mp3 downloads

Уколико желите да подржите наш рад то можете да урадите куповином наших албума у mp3 формату. Након извршене трансакције (путем PayPal-а или кредитне картице) на вашу е-mail адресу ћете добити линк за преузимање албума.

Новости

11.4.2015 | Гостовање у емисији „Женски кутак“ 14.04.2015., 18:00 часова, Елта ТВ
Најаву можете погледати ОВДЈЕ
10.4.2015 | Гостовање на ТК телевизији
Етно група “Траг” ће гостовати на ТК телевизији у Васкршњем поподневном програму.

10.4.2015 | Гостовање на БН телевизији
Етно група “Траг” ће гостовати на БН телевизији у Васкршњем јутарњем програму.

9.4.2015 | Гостовање на РТРС
Етно група “Траг” ће гостовати на РТРС у Васкршњем јутарњем програму 12.4.2015. 8.15-8.45 часова.

8.4.2015 | Наступ у Tузли!
Етно група “Траг”, Црквена општина тузланска у сарадњи са “Колом српских сестара” и “Светосавском омладинском заједницом” позива вас на Васкршњи концерт “Вече балкансе музике”. Погледајте најаву концерта!.

8.1.2013 | Премијера концерта на Кастелу
9.1.2014. у 22:00 часа i 10.1.2014. u 18:50 часова на тв каналу РТРС можете премијерно погледати снимак концерта одржаног на тврђави Кастел у Бања Луци. Погледајте најаву приказивања концерта.

12.9.2013 | Нови видео спот!
Данас је премијерно приказан видео спот за пјесму „Кад лијевчанско жито заталаса“ са нашег новог албума „Завјештање“. Спот можете погледати кликом на овај ЛИНК.

29.7.2013 | Премијера видео спота „Црвен цвете“
Дaнaс je прeмиjeрнo приkaзaн видeo спoт зa пjeсму „Црвeн цвeтe“, koja je oбjaвљeнa 2013. гoдинe нa aлбуму „Зaвjeштaњe“. Видeo мoжeтe пoглeдaти kлиkoм нa oвaj ЛИНК.

31.1.2013 | СГ Интeрвjу – Чувaри Tрaдициje – Eтнo Групa Tрaг
Oни су jeднa oд нajпoзнaтиjих eтнo групa нa тeритoриjи. Mлaди, aмбициoзни, успeшни…нa сцeни oпстajу вeћ дугих 10 гoдинa, a прeд њимa je блистaвa будућнoст. Oни су eтнo групa „Tрaг“.
Циjeли интeрвjу мoжeтe прoчитaти kлиkoм нa oвaj ЛИНК.

31.5.2012 | Етно група Траг се недавно вратила са још једне успјешне турнеје у Москви. Видео снимак нашег наступа у Кремљу поводом манифестације „Дани словенске културе и писмености 2012“ можете погледати кликом на овај
ЛИНК.