Од 23. априла до 2. маја 2010. група је боравила у Москви гдје је одржала бројне концерте и одушевила московску публику. Наступили су на 11. међународном фестивалу хорова и фолклора “Звучит Москва“ и освојили 1. награду у категорији фолклорне музике. Овом приликом Етно група „Траг“ наступила је у неким од најважнијих културних центара руске престонице: Московски конзерваториј, Московска филхармонија, Музеј хармонике итд.

Организатори су им омогућили бројне наступе у оквиру фестивала на значајним локацијама у Москви. Само отварање било је у Храму Христа Спаситеља, а најважнији концерти на којима су наступили били су: солистички концерт у „Театру без имена“, наступи у Музеју хармонике и Музичкој школи „Радост“, као и завршна церемонија затварања фестивала и проглашења побједника у једној од најбољих сала, не само у Москви већ и у свијету – Великој сали Московског конзерваторијума. Преко хиљаду људи у публици громогласним аплаузом и овацијама поздравило је наступ „Трага“ и наговијестило побједу, коју је и жири потврдио. Имали су и концерте у организацији СПЦ-а, то јест Његовог преосвештенства владике.

Част им је била да буду и први ансамбл из Републике Српске који је наступио у Московској филхармонији. Тамо су одржали цјеловечерњи концерт на самом почетку боравка, а турнеју су закључили наступом у клубу Марсељ, гдје су успјели својој публици приуштити један потпуно балкански амбијент јер су поред традиционалне музике Балкана, људи могли да пробају и нека традиционална пића, науче кола или погледају занимљиве предмете који су чинили неизоставан дио некадашњег српског домаћинства. Те вечери улаз у клуб био је слободан свима онима који су дошли у традиционалној ношњи свог народа. Људи најразличитијих народа и народности радо су прихватили позив да на такав начин перезентују традицију свог народа, па је то био заиста необичан сусрет различитих култура, обичаја, музике и игре. Грци су се придружили на сцени и научили све присутне да играју њихов сиртаки, а Руси су громогласно запјевали „Каљинку“ и „Катјушу“ које је „Траг” за то вече намјенски уврстио у репертоар. Овој вечери је присуствовао и амбасадор БиХ у Русији господин Жељко Јањетовић, као и бројни наши људи из дијаспоре, који су са радошћу долазили на све концерте групе.

Наступи су изазвали велико интересовање не само публике већ и медија који су извјештавали о концертима и активностима „Трага“. Услиједиле су бројне понуде и позиви за нове концерте сљедеће године.

Све ово додатно је стимулисало групу да наставе свој рад на његовању традиционалне музике и њене чланове учврстило у увјерењу да је управо ова музика права класика народа Балкана којом се требамо и морамо представити свијету.
Линкови објављених интернет чланака у вези са гостовањем Етно групе „Траг“ у Москви:

Чланак 1           Репортажа Евразиа ТВ

Погледајте и видео спот снимљен у Камерној сали Државне академске флихармоније у Москви кликом на овај линк